onsdag den 20. december 2017

Jeg vågner op som fremmed af Özcan Ajrulovski

                                                                    (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

*Reklame*

Titel: Jeg vågner op som fremmed
Forfatter: Özcan Ajrulovski
Forlag: Copenhagen Storytellers
Udgivet: 2017
Eksemplar fra: Forlaget
Genre: Digte
Serie: -
Bedømmelse: ★★★

"......handler om at blive betragtet som fremmed, i det land man anser som sit hjemland og skildrer opvæksten og livet indefra som muslim i Danmark." 

Da jeg først fik tilbudt denne bog, tænkte jeg ej, det bliver spændende, at læse digte set fra en aktiv debattørs synspunkt og jeg glædede mig virkelig meget til, at give mig i kast med digtene. Men desværre blev jeg aldrig helt fanget, og blev til tider lidt irriteret over, at alt er alle andres skyld. JA måske har det danske samfund også en del af skylden, men come on man må da også lige se lidt indad. 

"Han er tredje generations indvandrer og efterkommer af gæstearbejdere fra ex-Jugoslavien med makedonsk-tyrkisk baggrund, der kom til Danmark i 1960’erne, under akut behov for arbejdskraft udefra."

Digtene handler om, at føle sig fremmed i et land, hvor du egentlig er født og opvokset, men ikke føler sig hjemme. Om, at ville danne bro og forståelse mellem to forskellige kulturer. men desværre falder lidt til jorden for mig, da jeg faktisk mere synes, at han står på den anden side og råber op om hvor dårligt det er at danskerne ikke omfavner andre kultur og religioner godt nok. Jeg kunne godt have tænkt mig, at Özcan have prøvet, at skrive noget om hvordan han mener, vi - både kristen og muslim - kan blive bedre til, at danne rammer om, at rumme hinanden. For mig bliver lidt et råb om, at "det hele er så synd for mig" digte. Og jeg tror faktisk ikke helt, at det har været mening med bogen. 

Men på den anden side hvis forfatteren og debattørens mening har været at skabe en debat så er det lykkedes meget godt for ham. 

"Jeg vågner op som fremmed
i et land der er mit
går ud af døren som kriminel
med en skraffeattest der er hvid
Jeg læser overskrifterne som skyldig
når aviserne sælges
ser valgkampagnerne sigte på mig 
når den næste regering skal vælges"1 kommentar:

  1. Det er en spændende bog og højaktuel ! Vi oplever en voksende efterspørgsel efter udenlandske praktikanter som aldrig før ... Det handler om vi ikke igen i det danske samfund får skabt en ny generation af folk der ikke føler sig hjemme ...

    SvarSlet