onsdag den 28. november 2018

Vi kunne alt af Merete Pryds Helle

                                                       (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

*Reklame*
Eksemplar fra Lindhardt & Ringhof - Udgivet 2018 - Roman - ★★★★★★ /6


Vi møder Merle, der bor inde ved siden af familien Pryds som vi kender fra "Folkets skønhed". Merle er til trods for hendes unge alder den, som holder sammen på sin familie, der består af en mor, der er syg og sengeliggende det meste af tiden, en far, der tit er borte enten for, at drikke eller for, at bo sammen med andre kvinder. Og en storesøster, der har nok i sin gymnastik og i, at søger for ingen opdager, ud over Merle, at hun ikke spiser. 

Merle kæmper en indre kamp for, at holde sammen på sig selv. Hun er mobbeofre i skolen, har ingen venner eller meget få hvis de kan kaldes venner og hun har spirende seksualitet, der også lurer rundt om hjørnet.  Det er ikke nemt, at være Merle, der også må trækkes med sin fars til tider voldlige handlinger og sin mors sygdom. 

                                                            (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

"Vi kunne alt" begynder der hvor "Folkets skønhed" sluttende, nemlig på en villavej i Værløse i år 1971. Romanen giver os et tidsbillede af de tidlige 70'ere hvor den tids unge fik at vide, at fremtiden var deres og at de kunne alt.

Vi har med en roman, at gøre, som fortæller os om kærlighed, om skyld, om skam og de voksne som ikke magter, at være voksne. Og det gør Merete Pryds Helle på en vanvittig overbevisende og velskrevet facon hvor hun gør brug af hendes egen erfaringer og erindringer, som får frit løb i romanen. 

"Vi kunne alt" er virkelig barsk og hård læsning, og jeg sad med tårer i øjnene ret tit i løbet af min læsning. Det er en overbevisende hjertegribende og rørende fortælling om, hvordan det er, at vokse op i en dysfunktionel familie. 

Forfatteren skriver simpelthen så levende og let, at det er svært ikke at fornemme når slagene fra faren ramte, eller når moren havde tisset i buksene eller da Merle var syg og det gjorde ondt at tisse og så videre i den dur. 

Der er ingen tvivl om, at det er en velovervejet roman og at forfatteren har vendt fortællingen med sin selv mange gange inden den er kommet ud til os læsere.  

Var du vild med "Folkets skønhed" så gør dig selv den tjeneste, at læse denne også, for den er om muligt endnu bedre. 

2 kommentarer:

  1. Den skal helt sikkert læses på et tidspunkt! Nåede lige at fange lidt af et interview med hende til Bogforum, hvilket virkelig lød godt :)

    SvarSlet