lørdag den 24. november 2018

Max, Mischa & Tet-offensiven af Johan Harstad

                                                      (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

*Reklame*
Eksemplar fra C&K (Politikens Forlag) - Udgivet 2018 - Roman -  ★★★★★/6


Vi møder Max Hansen da han er 12 år gamle og bor i Stavanger med sine forældre og storesøster. Hans far er pilot og bliver tilbudt et job i New York og familien skal flytte. Det har Max det svært med, og kan næsten ikke få det sagt til sine venner før det er lige ved, at være for sent. I USA møder han Mordecai, som senere da drengene er ca. 16 introducere ham for Mischa, den 7 -årige ældre kunster, som Max forelsker sig i. De to bliver også kærester og er sammen længe.Max og Mordecai spiller teater og  i deres voksenliv, bliver Mordecai skuespiller hvor i mod Max begynder, at sætte teaterstykker op.Også er der lige Max's onkel Owen (Ove), som han overhovedet ikke vidste han havde før han hører sine forældre tale om en Owen. Owen flyttede til USA som ung, og ingen i familien hørte nogen siden fra ham igen. Owen har været med i Vietnamkrigen og erhverver sig nu som pianist. 


                                                           (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

WOW WOW WOW siger jeg bare, denne mursten af en roman er simpelthen så overvældende et mesterværk! Den er 1062 sider lang og der er altså ikke et ord for meget i den eller for den sags skyld en side for meget. Den er velskrevet, velfortalt og på højde med alverdens klassiker, til trods for der aldrig er set en lignede historie. Ikke hvad jeg ved af i hvert fald. Tit kan du sige, at den er ligesom den og den bog men det er bare ikke muligt med Max, Mischa og Tet-offensiven, da den altså er i en klasse for sig selv.

Det er en roman om, at komme hjem, finde sig selv, venskaber, kærlighed og krig. Det er en socialrealistisk fortælling, som du fra første side føler dig hjemme i og bare gerne vil blive ved med, at være i. Det eneste minus ved bogen er, at jeg har læst den, for jeg ville virkelig ønske, at jeg stadig havde den til gode. 

Johan Harstad skriver i et lækkert levende flow og et sprog, som er godt og nemt at navigere i. Der er ingen tvivl om, at forfatteren har styr på hvad han beskæftiger sig med og han har styr på sin research, og fakta er på plads i romanen. 

Jeg anbefaler romanen til alle, absolut ALLE - for denne er en MUST-READ i min optik! 


2 kommentarer: