torsdag den 9. februar 2017

Folkets skønhed af Merete Pryds Helle

                                                                             (Copyright Sascha Jensen/Livet i dukkehuset)

*Reklame*
Folkets skønhed - Merete Pryds Helle - 5/5 stjerner - Forlaget Lindhardt og Ringhof - Udgivet 26. Maj 2016 - Eksemplar fra forlaget

En brask fortælling men ikke mindre en fantastisk en af slagsen!

Merete P. Helle har skrevet en slægtsroman fra Langeland, baseret på hendes egen familiehistorie, som er en skøn fortælling, der tager os med fra Maries barndom til hendes voksenliv.

Marie er ud af en stor og fattig familie, der er mange børn og pengene er nærmeste ikke eksisterede. Maries far arbejder som tagtækker, men kommer kort før Maries konfirmation ud for en ulykke og er væk fra familien i lang tid. Maries mor er træt og slidt efter de mange fødsler hun har måtte stå igennem. Marie er barn nummer to ud af syv. Maries storebror Kaj er en fandens karl, som gør alt hvad der står i hans magt for, at gøre livet surt for Marie, det indebærer både tæsk og voldtægt. Otto en af Kajs venner forelsker sig i Marie, og tilbyder hende forlovelse på hendes konfirmationsdag, Marie siger ja og ser sit snit til, at komme væk fra barndomshjemmet og Kaj.

Vi følger Marie i hendes barndom og ungdom på Langeland og ind i hendes voksenliv i København. Forfatteren tager os med på en rejse gennem 1930' ernes Langeland. Et Langeland i forandring, men et fattigt Langeland. Og Merete P. Helle tager os med på en grusom og brask fortælling om Maries skæbne.

"Folkets skønhed" er en af de bedste bøger, jeg længe har læst, og jeg er meget betaget af fortællingen. Romanen er simpelthen så gennemført og velskrevet. Og det rørte mig virkelig meget, og fik mig til, at tænke tilbage på min langelandske del af familien. På min barndom/ungdom når vi besøgte min fars moster Marie og Onkel Jens i Bagenkop, som altid var en fornøjelse, at besøge.

Tak til forfatteren for denne oplevelse. Romanen har for øvrigt for nyligt vundet De Gyldne Laurbær, og det er helt velfortjent.   

2 kommentarer: