tirsdag den 18. september 2018

Min kæreste elskling af Gabriel Tallent

                                                             (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset)         

                                                                  *Reklame*
             Eksemplar fra Hr. Ferdinand/Politikens Forlag - Udgivet 2018 - Roman - ★★★★★★/6


"Turtle Alveston overlever. Hun er fjorten år gammel og bevæger sig frit gennem skovene ved den nordcaliforniske kyst." 

Vi møder Turtle, hvis fødenavn er Julia, men hun kalder sig selv for Turtle. Hun bor alene med sig far langt inde i skoven. Hendes mor er død, og Turtle har kun sin far og bedstefar tilbage. 

Turtle lærer, at jage, skyde og ellers klare sig i naturen, som viser sig, at komme hende til gode senere. Hun går i skole, men synes ikke hun er dygtig nok og hun har tit samtaler med sin lærer Anna, som egentlig godt kan se, at Turtle kan nå langt, hvis hun bare selv gad. I skolen holder Turtle sig for sig selv og hun får også lov til, at være i fred da de andre i skolen ser lidt op til hende, men ikke rigtig tør nærme sig hende. 

En dag møder hun Jacob. Jacob som er hendes centrale modsætning. Jacob lever et helt andet liv end hende og hendes far. Han bor i et stort rent og fint hus, har en søster og rige forældre. Turtle finder nu ud af at der er meget mere i verden end den lille boble hende og hendes far lever i.

Turtles far Martin er et forfærdeligt grusomt menneske, der har sex med sit barn, og yder voldsomt omsorgssvigt af hende. Han er med til, at give Turtle et forskruet billede af verden og af sig selv. Jo mere vi lærer de to af kende i takt med, at fortællingen udvikler sig mere går det op for en af mange af Turtles tanker og holdninger til mange ting stammer fra faren, som hun egentlig kopier, da hun umiddelbart ikke ved bedre. 
  

                                                              (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

WOW WOW WOW!!!!!!"Min kæreste elskling" levede fuldstændig op til min skyhøje forventninger, den er blevet modtaget med klapsalver i sit hjemland USA, og er udgivet i helt vildt mange lande efterhånden. Alle steder bliver den mødt med gode anmeldelser, hvilket er forståeligt nok. 

Denne læser er blow away, for selv om det er en barsk fortælling og emnet incest gør så ondt at læse om, gør Gabriel Tallent det på en meget fin måde. Gabriel Tallent skriver i et flydende og meget velskrevet sprog og siderne vender sig selv. Der er dog steder i bogen, som er så grusomme, at jeg måtte ligge bogen fra mig, men jeg vendte hurtigt tilbage, da jeg alligevel blev nysgerrig på hvordan det ville gå med Turtle. Samtidigt formår forfatteren, at skrive meget levende så der nærmeste kører en film foran dig mens du læser og det kan jeg, som er meget visuel jo godt lide. Men men men denne læser er også vildt bange for edderkopper, og der er altså vildt mange sætninger hvor ordet indgå....hmm, det var lidt for vilde billeder der dukkende op der. 

Mens man læser vil der forekommer en masse følelser og jeg vil vove og påstå, at hele ens følelsesregister kommer i spil. I og med, at fortællingen er så grusom og voldsom, fik jeg flere gange tårer i øjnene, der opstod vrede men også glæde. Glæde over at til trods for Turtles skæbne, så var der også gode ting i hendes liv. 

"Min kæreste elskling" er en bog, der for evigt vil sidde dybt i mig, og jeg kommer aldrig til, at glemme dette mesterværk!

Jeg anbefaler bogen, til jer der gerne vil læse virkelig godt håndværk, men hvis du allerede efter første kapital synes den er for barsk så lig den fra dig og find en anden, for det bliver kun værre jo mere du læser. 

2 kommentarer: