fredag den 10. august 2018

Napoli-romanerne af Elena Ferrante

                                                         (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset)       

                                                                       *Reklame*
                  Eksemplar fra C&K (Politikens Forlag) - Udgivet 2017 - Romaner - ★★★★★★/6


"...…  har fået et internationalt gennembrud med romankvartetten om to piger fra Napoli, Elena og Lila, som man følger gennem 50 år: Min geniale veninde, 2014, Historien om et nyt navn, 2015, Dem der flygter og dem der bliver, 2015 og Det forsvundne barn, 2016." 

WOW, siger jeg bare! Nok den bedste romanserie, jeg nogen siden har læst, jeg er hel målløs og har længe tænkt over hvordan jeg skulle få skrevet en anmeldelse, som beskriver de fire bøger på en værdig måde, for det fortjener de. Elena Ferrante har simpelthen skrevet en vidunderlig, skønherlig og finurlig serie om de to veninder Elena og Lila, som vi møder første gang da de ikke er ret gammel og så følger vi dem ellers de næste 50 år gennem de fire fortællinger. Det er Elena, som er vores jeg-fortæller og det fungere bare så godt. Det er  virkelig dejlig historie, som ikke kun fortæller om de to pigers venskab og nogen gange mangel på samme, men også fortæller Napoli's historie. Forfatteren beskriver byen, og de andre byer vi besøger gennem bøgerne, så fint. Det er dog Napoli, der er omdrejningspunktet for pigernes opvækst og liv, at det også er den, som er mest i fokus. Napoli-romanerne er bøger om venskab, kærlighed, fred, krig, fattigdom, rigdom, sygdom og tilgivelse, for du er parat til at tilgive meget når du elsker en person. 

Som læser bliver du revet med hele vejen og ønsker bare at historien ville blive ved og ved i en evighed, selv efter du har lukket sidste side i bind fire! Gennem de fire bind bliver du hevet rundt i det følelsesmæssige univers, du både leer og græder, smiler og surmuler, og tro mig, du må flere gange stoppe op og tænke over hvad det er du lige har læst, for det er så godt skrevet og velformuleret at det giver rigtigt meget stof til eftertanke. 

Napoli-romanerne er uforglemmelig og vil sidde i dig i lang tid efter du er færdig, så snyd ikke dig selv for en helt igennem fantastisk læseoplevelse. 

                                                            (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

"Min geniale veninde"

Historien tager sin begyndelse i 1958, hvor de to piger Elena og Lila vokser op i den fattige del af Napoli. De skiller sig ud fra mængde ved, at være ret dygtige i skolen, og det bliver hurtigt belønnet. Dog vil Lila forældre ikke betale for hendes videre skolegang og hun må stoppe som 14 -årige. Elena forsætter i skolen og tager sig en uddannelse.

"Historien om et nyt navn" 

Da pigerne er 16 år gifter Lila sig med Stefano og begynder, at arbejde i hans butikker. Ægteskabet bliver ikke som hun havde forventet. Da de to piger tager på ferie på en Ø bliver deres venskab sat på en massiv prøve, som ingen af dem ved om de kan overleve.

"Dem der flygter og dem der bliver"

Vi er nu nået til slutningen af 60'erne og Elena flytter til Firenze mens Lila bliver i Napoli. Elena gifter sig og Lila finder et nyt arbejde og talent inden for IT-branchen.

"Det forsvundne barn" 

Elena har fået to piger, er blevet skilt og flytter tilbage til Napoli for, at bo sammen med sin store kærlighed fra barndommen. Lila er glad for, at hun er tilbage og deres venskab er tættere end nogen siden før, men kan det holde? 

2 kommentarer:

  1. Det lyder vel nok som nogle gode bøger. Ved du om de er selvbiografiske?

    SvarSlet
    Svar
    1. De er fantastiske og nej, de er ikke selvbiografiske.

      Slet