mandag den 11. juni 2018

Når sandheden skal frem af Ingeborg Sebbelin

                                                        (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

Eksemplar fra Brændpunkt - Udgivet 2018 - Roman - ★★★/6 


"En ensom gammel mand dør på plejehjemmet Solvangen i stationsbyen Tige, og pludselig vælter hemmelighederne ud af en notesbog i et sengebord på stue 42 og af nogle gamle breve i en papkasse på et loft. Hemmelighederne puffer til andre hemmeligheder og forvandler sig til sandheder for ganske almindelige mennesker i Tige. Alvorlige sandheder om pengeafpresning, seksuelt misbrug og narko. Men også ganske almindelige og banale sandheder om uerklæret kærlighed og utroskab. Alt imens den gamle mand upåagtet bisættes, brændes og sættes i jorden."

Bedemanden Berit, skal stå for Thorvalds bisættelse. En ældre herre i byen, som er død på det lokale plejehjem. Thorvald har hele sit liv boet i byen Tige og kendte derfor de fleste mennesker, men til trods for det var han en ensom mand. 

Thorvald var også en velhavende mand og han lånte penge ud til gud og hvermand i den lille by. Både nogen, som Berit ved hvem er men også nogen hun ikke kender, da de er tilflytter. Da Berit kommer i besindelse af den notesbog som Thorvald skrev navne og tal i, begynder hun at afpresse et  par stykker, for at se om det kan lade sige gøre. Blandt andet Stein, som hun har haft en affære med. Men også Rikke, som har modtaget penge gennem sin farmor, som tydeligvis har fået dem af Thorvald. Men hvorfor lånte han penge ud og hvad havde han på dem, som lånte af ham.

Før Berit og den lille by får set sig om vælter deres hemmeligheder ud til offentlig skue. 

"Når sandheden skal frem" er en udmærket fortælling, dog virker det til, at forfatteren rigtigt gerne vil fortælle en hel masse på meget få sider, og det gør desværre historie temmelig rodet. Jeg fik aldrig helt hoved og hale på det hele, og det er en skam for jeg er sikker på med lidt mindre "jeg vil det hele" eller flere sider med uddybelse kunne det have været en dejlig læseoplevelse. 

2 kommentarer:

  1. Lyder alligevel som en bog for mig, så det må jeg prøve … tak for anmeldelsen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at høre :) - Ja selv om en bog ikke er noget for en selv, kan det jo sagtens være noget for en anden. Så skønt at kunne bidrage til andres læsning.

      Slet