onsdag den 13. juni 2018

En gentleman i Moskva af Amor Towles

                                                         (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

Eksemplar fra Politikens Forlag - Udgivet 2017 - Roman - ★★★★★/6


"Grev Alexander Rostov, hofjægermester og ridder af Skt. Andreasordenen, residerer allerede i suite 317 på Hotel Metropol i Moskva, da han i foråret 1922 bliver stillet for ’Hastekomitéen under folkets intendantur for indre anliggender’ anklaget for at have skrevet et digt (og for ikke at ville fralægge sig sine adelstitler). Det er i årene umiddelbart efter Den Russiske Revolution, og Rostov idømmes livslang husarrest på hotellet. Træder han uden for hoveddøren, vil han blive skudt ned på stedet. Alexander Rostov er en dannet og vidende mand med et ukueligt sind, men han har aldrig rørt en finger i hele sit liv. Nu skal han stige de 110 trin op til et lille hummer under loftet hver aften og ned igen hver morgen for at gå til hånde på hotellet. Det gør han i de næste fire årtier, og det kunne lyde som en trist skæbne. For grev Rostov bliver det en gave, og for de mange fantastiske mennesker omkring ham bliver det en fest"

Alexander befinder sig i Moskva på et hotel, da han en dag bliver hevet i retten, han har skrevet et digt, som på det tidspunkt bliver erklæret forbudt og som strider mod loven. Han bliver sat i husarrest på livstid og må aldrig forlade sit kammer på Hotellet. Jo jo han må nemlig heller ikke længere blive i den suite som han ellers boede i. Nu kommer han til at bo i et meget lille hummer og må gå til hånde på hotellet. Egentlig er greven ikke ked af det, for det kan da kun blive sjovt, tænk alle de forskellige mennesker han vil møde hver dag. Og ja han kommer til at møde mange, både underlige, gode og onde mennesker. Nogen vil endda komme til at betyde noget mere for ham. Der dukker også jævnlige folk op fra han fortid, en fortid der også langsomt bliver lukket op for i løbet af bogen. 

Åhh sikker en vidunderlige, charmerende herre vi her har med at gøre. Greven Alexander kan da vist charmere sig gennem en hver kvindes hjerte. Fortællingen er skønherlig, morsom og alvorlig men ikke mindre end fantastisk. Jeg er vild med den. Amor Towels skriver i et absolut dejligt og visuelt flydende sprog, som er med til, at gøre det til en stor læseoplevelse. Der bliver i historien som går over mange år taget hul på flere virkelige glade og mindre glade begivenheder for vores gentleman, men det får bare hele fortællingen til, at gå op i et. 

Jeg anbefaler bogen til jer, der vil læse en vidunderlig, humoristisk og skønherlig fortælling.                                                        (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar