lørdag den 23. juni 2018

Mikael Persbrandt - som jeg husker det af Carl-Johan Vallgren


                                                         (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

Eksemplar fra Politikens Forlag - Udgivet 2018 - Biografi - ★★★★★★/6


"Selvom Mikael Persbrandt kun er midt i halvtredserne, har han som ”Sveriges nationalskurk” og ”svensk teaters store alfahan” allerede opnået en succes, der kun er få forundt, men også oplevet et dramatisk liv med kvinder, stoffer og sprut, psykisk sygdom og anholdelser."


Den bedste biografi jeg til dato har læst, nu gør jeg det heller ikke så meget i biografier, da jeg har en ide om, at skal jeg læse en, skal det være med en person jeg finder interessant og spændende. Og det gør jeg bestemt med Mikael Persbrandt! Ud over at han er en vanvittig dygtig skuespiller, så opfatter jeg ham som et ærligt menneske, som ikke ligger finger i mellem hvordan det er at være Mikael. Og tro mig det skinner igennem i denne biografi hvor han har fortalt sin historie, som han husker den, til forfatteren Carl-Johan Vallgren.  Mikael's historie er ikke som mange af os andres, eller nogen andre kan nok nikke genkendende til meget af det, hvis de selv er eller har været ude i et misbrug af den ene eller anden art. Mikael har været ved at ramme bunden mange gange og en overgang gjorde han alt for komme dertil, da han ikke længere kunne overskue livet. For selv om han har succes på scenen og i film, skete der en masse uforklarlige ting for ham, og det var først da han fik diagnosen Bipolar Lidelse, at der var en masse der faldt på plads for ham. Hans kærlighedsliv har været rodet, og han har haft en del kvinder, han vendte dog i mange år altid tilbage til Maria Bonnevie, der gang på gang tog ham tilbage, indtil den dag hun sagde helt stop. På det tidspunkt havde Persbrandt mødt Sanna og levede et dobbeltliv, for at holde på dem begge, men da Sanna bliver gravid og Maria kan læse det på forsiden af en avis har hun fået nok, og Mikael må vælge hvad han nu vil.  Mikael har fået styr på sit liv, og har nu været ædru og clean i over fire år. Han lever sammen med Sanna og deres børn i Sverige. 

Mikael har med denne bog gjort op med forestillingen om, at hvis du er dygtig til noget, så kører alt på skinner for dig. Mikael ville være det bedste skuespiller og det blev han. Men det har også en bagside af medaljen, for det kan skrabe konflikter med kollegaer hvilket det også gjorde, som han fortæller i bogen. 

Mikael gør med denne bog også opmærksom på, hvordan det kan være at leve med en psykisk sygdom, og hvad det har gjort ved ham, at leve med den i så mange år uden af vide, at det var det der kunne være årsag til mange af de problematikker han kæmpende med i de år. For selv om Sanna tidligt i deres forhold havde hentydet til at han muligvis var Bipolar, var han ikke selv indstillet på at gøre noget ved det. Det var først da han for alvor rammet bunden, at han lod sig udrede. 

Bogen er skrevet i et ærligt, roligt og skønherligt sprog, ligesom om at du selv sidder og lytter til Persbrandt fortælle sin historie over en kop kaffe.  

Jeg vil anbefale bogen til dem, der er nysgerrig og oprigtig interessere i Mikaels Persbrandt liv. Er du ude efter en bog om sladder fra de kendte, så er det ikke denne du skal læse, for Mikael sladder ikke, han fortæller hundrede procent ærligt om hvordan han har oplevet det. 

                                                         (Copyright Maria Bruun Fanø) 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar