søndag den 29. april 2018

Små påsatte brande af Celeste Ng

                                                            (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

Eksemplar fra Politikens Forlag (Hr. Ferdinand) - Udgivet 2018 - Roman - ★★★★★★/6


" I shaker Heights, Cleveland, er der styr på tingene. Vejene former et sirligt symmetrisk net, husenes farver er afstemt efter hinanden, og beboernes liv er mindst lige så velplanlagte. Ingen passer bedre til den beskrivelse end Elena Richardson, hvis største ambition er at følge reglerne."

Elena er journalist, gift med en advokat og har fire børn, Lexie, Trip, Moody og Izzy. Hun er født og opvokset i Shaker Heigths og kan ikke se sig selv andre steder. Hende og hendes mand er af det bedre borgerskab og er velset i byen. Det eneste er måske lige, at den yngste datter Izzy er ret underlig, men ellers synes Elena, at familien har det meget godt. Men der er selvfølgelig også ting hun ikke ved om sine børn. 

" Ind på scenen træder Mia Warren, en gådefuld kunstner og alenemor. Hun ankommer til kvarteret med sin teenagedatter Pearl og lejer et hus af familien Richardson, og snart bliver Mia og Pearl langt mere end lejere, for alle fire børn i Richardson-familien drages magnetisk mod de to. Men Mias mørke fortid og nonchalante forhold til tingenes tilstand og ligevægt i Shaker Heights truer med at forstyrre roen i det velordnede kvarter."

Mia og Pearl har hele Pearls liv rejst rundt i USA og boet en del steder, for hver gang Mia er færdig med et af hendes projekter med sin kunst, skal de videre. Det er i hvert fald hvad Mia fortæller Pearl, men er det mon hele sandheden, for Mia bærer på en kæmpehemmelighed som jo helst ikke skal frem i dagens lys. Om det lykkedes Mia, at holde på den vil tiden vise. 

"Da gamle venner af familien Richardson forsøger at adoptere et spædbarn med kinesisk-amerikanske rødder, bryder en ophedet kamp om forældremyndighederne ud, som tvinger hele nabolaget til at vælge side. Elena og Mia går hver sin retning, og pludselig er Elena fast besluttet på at bringe hemmelighederne om Mias fortid frem i lyset. Men Elenas sandhedsbesættelse får uventede, dramatiske konsekvenser for det lille samfund.I Shaker Heights, Cleveland, er der styr på tingene, men et skæbnemøde mellem samfundsstøtten Elena Richardson og den unge kunstner og alenemor Mia Warren får dramatiske konsekvenser i det lille samfund."

Elanas fire børn og Pearl bliver på magiske vis venner, det hele begynder med Moody og Pearl men før de får set sig om er de alle en enhed selvom de skjuler ting og sager for hinanden. Det eneste som mere eller mindre kender til dem alle er Pearl, for hun er en del af flere af dem. Men Izzy kommer tæt på og finder ud af det hele og så starter problemerne i det lille samfund for alvor.  


                                                               (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

Celeste Ng har skrevet en helt fantastisk, finurlig, skønherlig og vindunderlig bog. En bog om skæbner, hemmeligheder, familiebånd, venskaber og om hvad der kan ske når modsætninger mødes. Hun skriver i et flydende velskrevet og levende sprog forstået på den måde, at det er ligesom om du selv er tilstede i historien.

Jeg kan kun anbefale denne bog med de varmeste tanker til alle jer, der er så heldig stadig at have den til gode. Det er en af de fortællinger, der kommer til, at sidde i jer i virkelig lang tid, det vil jeg næsten give en garanti for.   

2 kommentarer:

  1. Jeg glæder mig sådan til at læse den! Ved ikke, om jeg skal kaste mig frådende over den eller gemme den til 'a rainy day' ...

    SvarSlet