søndag den 8. april 2018

Drømme i krigens tid, I fortolkerens hus og En drømmemagers fødsel af Ngügï Wa Thiong`o

                                                         (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

Eksemplar fra Politikens Forlag (C&K) - Udgivet henholdsvis i 2015, 2016 & 2018 - Erindringsromaner - ★★★★★/6

I og med, at jeg har læst alle tre bøger i træk, har jeg valgt, at lave en samlede anmeldelse af Ngügï Wa Thiong`os erindringsromaner som et indlæg i stedet for tre. 

Forfatteren er født og opvokset i Kenya i 1938 af en mor, der var en ud af fire koner, som forfatterens far havde giftet sig med. Alt i alt var de fire og tyve børn, men Ngügï var kun helsøskende med de fem af dem. De fire koner boede alle sammen i hver deres hytte med hver deres børn, hvor i mod faren sov lidt her og der, i den hytte, som lige passede ham den dag. 

Som barn af en stor familie var pengene små men til gengæld var der altid nogen at lege med. Ngügï er en af de heldige, som kommer i skole og han indgår en pagt med sin mor, der går ud på, at han altid vil gøre sit bedste og komme i skole hver dag. Dog er han ved, at bryde pagten en dag hvor han får mulighed for, at komme ud og kører med tog for første gang, men ender med, at tage i skole. Hans beslutning den dag kommer til, at have indflydelse på resten af forfatterens liv, for det viser sig, at han klarer sig så godt, at han bliver optaget på college i Uganda. Og det er i Uganda en forfatter bliver født!  

I den første bog af trilogien "Drømme i krigens tid" beskriver forfatteren sin barndom med dyb respekt for alle hans familiemedlemmer og for det afrikanske land og hvordan det var at vokse op i Kenya. 

I anden bog "I fortolkerens hus" er vi nået til år 1955 hvor Ngügï er begyndt i High School ved navn Alliance, der er det første gymnasium for sorte i Kenya. Han er nu hjemmefra for første gang i sit liv, men har dog mulighed for, at komme hjem på besøg. Mens han lever i sin trygge tilværelse på skolen med alt hvad det indebærer bliver verden udenfor værre og værre. 

Tredje og sidste bog "En drømmemagers fødsel" tager sin begyndelse i 1959 hvor forfatteren har afsluttede sin eksamen på gymnasiet, og står nu for, at skulle flyttet til Uganda for, at gå på universitet. Her går det for alvor op for ham, at han kan bliver lige hvad han ønsker, og en dramatiker, journalist og forfatter bliver skabt. 

Fælles for alle tre bøger er, at forfatteren i takt med, at han i bøgerne bliver ældre bliver sproget i bøgerene også mere voksent, veltalerne og velskrevet. Ngügï formår, at skrive ud fra både sit barnelig perspektiv og fra sit voksen jeg, det er virkelig med til, at gøre hans erindringer realistiske, spændende og interessante. 

I takt med din læsning får du en fornemmelse af, at du har med et menneske af gøre, som aldrig har været i tvivl om, at han var født for et formål, nemlig, at gøre opmærksom på de afrikanske lande og hvor anderledes det er at være født mørk og ikke hvid. 

Erindringstrilogien er en ærlig fortælling om hvordan det er, at vokse op i et kolonistyret Kenya men det er også en trilogi om venskaber, familie og om at finde og skabe sig selv som menneske. 

I dag lever forfatteren i USA hvor han er professor i litteratur ved University of California. 


                                                             (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) Ingen kommentarer:

Send en kommentar