onsdag den 25. april 2018

Alle de liv af Signe Langtved Pallisgaard

                                                          (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

Eksemplar fra Lindhardt og Ringhof - Udgivet 2018 - Roman - ★★★★★/6

"Kan du ikke skrive ned, hvad der ville være sket? Bare et par brudstykker. Så er det næsten, som om det kommer til at ske?" spørger Solveig sin veninde Emilie, der er forfatter. De har været veninder hele livet, og sammen er de to kvinder taget på road trip i Californien. Rejsen er en slags afslutning, for Solveig lider af den dødelige sygdom ALS."

Hold nu op en fortælling, som bare røre en virkelig dybt og skaber et kaos af følelser mens man læser. Bagefter læsningen giver den det vildeste efterspil at tanker, for hvorfor rører den en så dybt? - for mit vedkommende er det helt klart historien om hvor hurtigt tingene kan gå ned af bakke af den ene eller anden årsag og hvor vigtigt det er, at have et stabilt netværk omkring sig. 

Signe Langtved Pallisgaard har skrevet en fortælling om Solveig, som har fået sygdommen ALS. ALS er dødelig og det er et spørgsmål om tid før det er slut. Solveig er gift og har to drenge, hun er glad for sit liv og ønsker selvfølgelig ikke at forlade det og da slet ikke sin familie. Men når det nu en gang er sådan vil hun gerne have så meget ud af den sidste tid så muligt. Hende og hendes veninde Emilie rejser til USA på en tre ugers lang ferie, hvor både deres venskab og især Solveigs kræfter bliver sat på en prøve. 

"Indimellem storslåede rejsebeskrivelser får vi i tilbageblik den levende fortælling om de to kvinders tætte, men ikke ukomplicerede, venskab op igennem barndom og ungdom – samt rørende scener fra den fremtid, som aldrig kommer."

Da de kommer hjem fra USA viser det sig, at tiden er knap og Solveig bliver dårligere og dårligere. Og de må indse at det svære farvel nærmere sig. 

"Romanen kaster ikke blot lys over disse evige og universelle temaer, der fortælles samtidig en livsbekræftende historie om venskab og kærlighed, sygdom og død, tilfældighedernes spil, ægteskab, børn og erindring."

Det er en af de smukkeste historier jeg længe har læst med så seriøst et emne som døden og hvad der fører til den. Bogen er skrevet med meget stor respekt for emnet, den er seriøs og vidunderlig fortalt. Jeg tager hatten af for, at det kan lykkedes at skrive en så velskrevet fortælling og jeg vil anbefale bogen til jer, som gerne vil læse noget seriøst litteratur. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar