fredag den 22. september 2017

Svækling af Michael Enggaard

                                                       (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

*Reklame*

Titel: Svækling
Forfatter: Michael Enggaard
Forlag: Politiken
Udgivet: 2017
Eksemplar fra: Forlaget
Genre: Roman
Serie: -
Bedømmelse: ★★★★

Michael Enggaard debutere med "Svækling", en roman om familie, hemmeligheder, skæbner og kærlighed.

I "Svækling" møder vi Frank og Ellen, bogens to hovedpersoner, der møder hinanden gennem Franks far Gerhard, som kommer ud for en ulykke og har brug for hjælp i hjemmet efter han bliver udskrevet. 

"Frank bevilgede sig selv otte smøger om dagen, og han havde lige rullet af Poul Kochs kone, da han greb sit etui på natbordet og tændte den første. Han sad på sengekanten og stirrede ud i luften efter mulig mening med dagen forud." 

Frank er en mand, som er midt i livet, et liv der nok aldrig rigtigt er kommet i gang. Han arbejder på et værksted, er gamle bokser og kommer ud af en familie hvor både hans far og farfar var boksere. Franks dage går bare uden der sker det helt store, men da hans far kommer til skade i en ulykke overtager han, faktisk uden han vil sin fars gæld fra den kriminelle underverden. Der er ikke ansigt på hvem, der står bag indkrævningen. Så Frank beslutter sig for at grave i sit fars liv, men jo mere han graver jo mere kommer der også frem om hans eget liv, der viser sig, at indeholde mere end Frank havde forstillet sig. Gerhard bærer nemlig på en meget stor familie-hemmelighed, som Frank først her 40 år inde i sit liv finder ud af. 

Ellen, der er sygeplejerske, kommer til, at komme hos Gerhard og involvere sig lidt for meget i hans liv. Gerhard er egentlig en sur ældre herre og Ellen kan godt lide en udfordring, så hun tager det på sin kappe at få Gerhard til, at smile og tage mod hjælp. Dette indebærer, at hun afsløre en hemmelighed over for ham, men til gengæld får hun også hans historie og de to får en god relation til hinanden. Da Gerhard har brug for, at hun hjælper ham med, at fortælle sin familie-hemmelighed til Frank, vælger hun at gøre det for hun kan godt lide Frank. Det hjælper Ellen, at hun har mødt Gerhard og Frank. Ellen bærer nemlig selv på en frygtlig historie, som gør, at hun tit vågner op uden at vågne, det vil sige, at det kun er Ellens sind som vågner fra kroppen og hun hjemsøges af et dødt barn og den mand hun flygtede fra.

"Svækling" er en stærk roman om, at komme ud på den anden side og finde mening med sit liv. Om, at give slip på sin fortid og om, at indse, der er mere i livet end bare, at stå til.

Jeg mener, at med "Svækling", kan du lærer, at det ikke nytter noget, at gå for længe med dine hemmeligheder, de vil før eller senere indhente dig. Fortæl dem til en du stoler på! "Svækling" er skrevet i et letlæseligt sprog, som er med til, at gøre at fortællingen har et flow, som gør den nem og hurtigt, at læse. Måske lidt for hurtigt! Men det er en fortælling, som i hvert fald hos denne skribent, gav stof til eftertanke. For hold nu op hvor har man (jeg) en tildens til at tuller rundt i hverdagen og lade livet stå til. Så tak Michael Enggaard for, at skrive en bog, som kunne sætte mit eget liv lidt i perspektiv. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar