mandag den 16. oktober 2017

Heksen af Camilla Läckberg

                                                           (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

*Reklame*

Titel: Heksen
Forfatter: Camilla Läckberg
Forlag: Peoples Press
Udgivet: 2017
Eksemplar fra: Forlaget
Genre: Krimi/spænding
Serie: Patrik Hedström 10
Bedømmelse: ★★★★

Vi er nu nået til det tiende bind i serien om politimanden Patrik og hans forfatterkone Erica!

"Det bliver en efterforskning, der river op i gamle sår og viser sig at få fatale følger." - står der på bagsiden af bogen, og ja det holder stik hele vejen igennem fortællingen. 

En fire-årige pige forsvinder fra en gård uden for Fjällbacka en tidlig morgen, hun bliver fundet ret hurtigt igen, desværre er hun ikke længere i live. Befolkningen i den lille by og omegn er forfærdet, for det samme skete 30 år tidligere. Er det den/de samme gerningsmænd, som står bag? Og hvorfor sker der endnu et mord så mange år efter?

Tredive år tidligere tilstod de purunge piger Marie og Helen mordet, men trak sin tilståelse tilbage. Da de to bliver voksne flytter Marie fra området og til USA hvor hun bliver skuespiller med stor succes. Helen bliver i området, gifter sig med en ven af familien og flytter ind i sit barndomshjem, huset lige ved siden af den gård hvor begge piger er forsvundet fra. Marie er tilbage i Fjällbacka for, at indspille en film, med sig har hun sin datter, der hurtigt bliver ven og kæreste med Helens søn. Er der en forbindelse med det nye mord og Maries tilstedeværelse i Fjällbacka?

Som altid får politiet nok af se til både med den gamle sag og den nye. Det er midt i sommerferien, men Patrik må kalde alle mand ind, så de kan komme til bunds i sagerne. Sideløberne arbejder Erica på en bog omkring det mord, der skete tredive år tideligere. Finder hun mod frem til noget, der kan hjælpe Patrik og hans kollegaer?

I "Heksen" er der også en sidehistorie, der foregår tilbage i 1672, og jeg må indrømme, at jeg havde meget svært ved, at finde mening med sidehistorien i denne her. Normalt synes jeg hurtigt det viser, sig hvor Camilla Läckberg vil hen med det, men i denne gav det ingen mening for mig før til helt sidst i bogen. Det var ret irriterede for min læsning undervejs i processen med i forvejen, at få historien til, at hænge sammen.

I "Heksen" er der en masse facetter, som skal bindes sammen, og for mig var det som om, at forfatteren ville mere med bogen end der var plads til. Dette gør også, at der er en masse fyldstof i det, noget er relevant nok, andet kunne måske være skåret væk eller tonet lidt ned. Men på den anden side har "Heksen" også alt det en Camilla Läckberg bog skal have. Nemlig en hovedhistorie og en sidehistorie, som bliver bundet sammen. En tidligere sag og en nuværende sag. Og det samme persongalleri, hvor vi lige skal følges op på hvordan det går i deres liv og hverdag. Alt dette er superfint og hænger sammen med de ni tideligere bind i serien. 

Når alt det er sagt, så synes fortællingen vokser på mig jo mere jeg kom i gang med den. Og den er spændende, skræmmende og godt skrevet. Til trods for, at det er en krimi, og skulle vi lege med, at pille krimidelen ud, så er der faktisk et dybere budskab med den tror jeg, nemlig, at vi skal behandle hinanden ordentlig. Dette med tanke på, at der i bogen også berøres emner som flygtninge og mobning blandt teenagere. Der ud over er der i denne virkelig nogen triste skabninger, som forfatteren bliver så enestående, at jeg fik helt ondt i maven og led flere gange med dem under læsningen. Ingen kommentarer:

Send en kommentar