lørdag den 14. oktober 2017

Blækhat af Sissel-Jo Gazan


                                                       (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

*Reklame*

Titel: Blækhat
Forfatter: Sissel-Jo Gazan
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 2017
Eksemplar fra: Forlaget
Genre: Roman 
Serie: -
Bedømmelse: ★★★★★★ 

"Blækhat er en rørende og overraskende roman om familiehemmeligheder, om oceandybe venskaber og livskraftig kærlighed og om de politiske ekstremer, der enten skiller os ad eller binder os sammen."

Mød Rosa, barn af Helle og en ukendt far, dog er der tre forskellige, som kunne være et ret så godt bud. Men eftersom ingen af dem ved hvem, det er, har Rosa Krudt, som en reservefar. Rosa vokser op i 80' erne i Århus, blandt hippier, bz'er, graffitikunstnere og venstreradikale. Helle, som går meget op i svampe og arbejder med forskning i netop svampe, og går ind i kampen mod kapitalismen, er en af de mødre, som er et godt forbillede for sin datter. Rosa får dog til tider lidt lang snor, dog uden, at Helle ved af det, for hun stoler på sin datter. 

Rosa og hendes bedste veninde Sevim er samlere og registrere alt hvad de finder i et lille notehæfte. På et tidspunkt begynder de, at samle på skraldespands-årstal for dernæst at samle på Streetsart. Inden længe begynder de selv at sætte kunst op, og inden længere ligger Rosa, som på gadeplan kalder sig Queen i krig med gadekunstneren King. Hun får hjælp fra Sevim og hendes veninder til, at prøve, at udkonkurrere ham, men ikke alt går efter planen. 

Rosa vokser op og møder gennem Tom, en medarbejder på det nærmeste værksted BZ-miljøet at kende. Hun er kommet til, at holde af Tom men han er noget ældre end hende, og ser ikke på hende på samme møde. Desuden er Rosa kærester med Jacob. 

Da Rosa bliver voksen forsker hun i Streetart og er besat af kunstneren Blækhat. Rosa bor nu sammen med en kæreste i Århus, men bruger meget tid på, at rejse rundt i verden i fodsporene på Blækhat. Det fører hende blandt andet til Berlin, og her kommer hun meget tæt på gåden om hvem hun selv er og hvor hun i virkeligheden stammer fra. 

"Blækhat" er vanvittig i mere en forstand. Den er vanvittig spændende, vanvittig godt skrevet, har en vanvittig skindsyg historie, som på alle måde hænger sammen med tanke på hvor mange facetter der i romanen. Som barn af 80'erne og jævnaldrende med forfatteren har det været en sand fornøjelse, at læse "Blækhat" - hold da op hvor jeg flere gange grinede, græd og nikkede genkendende til mange af facetterne i bogen. 

"Blækhat" har et skønherligt persongallerier, med en så mange forskelligheder, at der er rigeligt at holde af både på ondt og godt.

Jeg har kun et at sige: LÆS DEN!!!! 

                                                   (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset)
Ingen kommentarer:

Send en kommentar