fredag den 10. januar 2020

Skyggedanseren af Sara Omar

(Copyright Sascha Jensen/Livet i dukkehuset)


*Reklame*
Eksemplar fra Politikens Forlag
Udgivet 2019
Roman
Serie: Frmesk #2
★★★★★★  - Over al forventning 

Velkommen tilbage til Frmesk og hendes tilværelse henholdsvis i 1994 hvor vi er i Kurdistan og i 2007 hvor vi befinder os i Danmark.

I 1994 er Frmesk kun en lille pige, som bor ved sine bedsteforældre, som tager sig af hende så godt de kan. Frmesk er en livlig pige, der snakker meget. Men en dag ændre det sig og hun bliver indelukket og siger ikke meget. Hun stopper også med, at spise og det er meget underligt for hun er normalt meget glad for mad. Hendes bedsteforældre tænker, at det handler om, at hun har set alt for meget når hun har været med mormoren ude og vaske de døde. Men da sandheden går op for dem havde de ikke forestillet sig at det hang sådan sammen.

I Danmark i 2007 læser Frmesk på universitet og er mere dansk end kurdist, men lever et dobbeltliv for at hendes forældre ikke skal opdage hvem hun egentlig er. Frmesk skriver blandt andet digte og går ud i tilværelsen uden tørklæde. En dag opdager hendes far at hun har kontakt med en mand fra Tyskland og han tvinger hende til, at gifte sig med manden. 

Frmesk ender nu i Tyskland og det kommer ikke helt til, at gå som hun havde forestillet sig. 

ÅHH for pokker Sara Omar, du er simpelthen så vild og sej. Modig og lige den kvinde og forfatteren, der kan skrive så godt om noget så frygtlig som både Frmesk's historie er men da også som de andre kvinder, der lever under samme vilkår. Dine to fortællinger om Frmesk går lige i hjertet og giver virkelig mange tanker efterfølgende. 

"Skyggedanseren" er hjerteskærende, barsk, indeholder en stærk beretning, den er rystende og det er svært ikke at blive påvirket af hvordan nogen kvinder i verden er undertrykket og af hvad mænd mener, at de kan tillade sig i deres behandling af kvinderne, 

"Skyggedanseren" er en vigtig bog, som bestemt ikke er for sarte sjæle. Den er svær at ligge fra sig, men det er bare heller ikke nemt, at læse for meget af den på en gang, for hold da op hvor kom jeg gennem hele følelsesregisteret. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar