søndag den 9. juli 2017

Et barn at føde af Kristina Sandberg

                                              (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

 Reklame
Titel: Et barn at føde
Forfatter: Kristina Sandberg
Forlag: Modtryk
Udgivet: 2017
Eksemplar fra: Forlaget
Genre: Roman
Serie: Første del i serien om Maj
Bedømmelse: ★★★★★


"ET BARN AT FØDE følger den 20-årige Maj i hendes første år som gift i slutningen af 1930’erne. En stærk skildring af kvinders livsvilkår og en fortælling om tidsåndens og tilfældighedernes lunefulde måde at styre vores liv på."

Maj er en frisindende pige, altså hvis du spørger andre, som ved hvad hun render rundt og laver. Maj er forelsket i Erik og går i seng med Erik. Men Erik er nok mere til Ellen. Maj opgiver Erik og flytter ud til kysten for, at klare sig selv og glemme alt om Erik. Efter et stykke tid overtaler hendes kollega hende til, at gå med hjem til Tomas, en ven af hende og hendes kæreste. Tomas lægger op til Maj, men hun er ikke interesseret. En aften et stykke tid efter ender Maj dog alligevel hjemme også Tomas og går rent faktisk i seng med ham. Tomas er nu meget pågående og ønsker tydeligt at se mere til Maj, men hun er stadig vild med Erik og kan ikke rigtigt glemme ham. Hun modtager en dag et brev fra Erik og efter noget tid og en del breve mødes de en weekend i et sommerhus. De har en dejlig tid og Maj ser et håb for, at de to kan have en fremtid sammen, men igen er Erik ikke helt enig med hende og de går hver til sigt. Maj rejser hjem til kysten igen og indleder et forhold til Tomas, efter, at hun har fundet ud af at hun er gravid og han er far til barnet. 

Tomas kommer ud af en velhavende familie, som forlanger, at de gifter sig. Men kan man det når man ikke er forelsket, men på den anden side kan man vel lærer at elske hinanden. Maj's svigermor bor lige nedenunder dem i villaen hvor Tomas er vokset op. Hendes svigermor er et stykke for sig og tror ikke på, at Maj kan klare noget som helst. Men Maj sætter sig for, at modbevise sin svigermor og alle andre for den sags skyld.

Jo mere hun lære Tomas og hans familie og kende, jo mere kommer der også hemmeligheder frem, blandt andet at Tomas har et voldsomt problem med alkohol og i perioder drikker mere end hvad godt er.  Hvilket er med til, at gøre, at parret vokser længere og længere fra hinanden, men for Maj kommer det slet ikke på tale, at hun skal forlade ham og blive enlig mor. 

Kristina Sandberg har skrevet en roman, som beskriver Sverige i en tid, hvor det var kvindens job, at være hjemmegående husmor med alt hvad det indebærer. Hun beskriver Maj, som denne selvstændig pige, der går mod normen til, at begynde med, men som ender med netop, at blive hjemmegående husmor. Det gør forfatteren på en meget fin, poetiske og velskrevet måde, hvor forfatteren leger med sproget. Kristina tager os med ind i Maj's tanker, det er når forfatteren har skrevet kursiv, hvilket fungere rigtigt godt og er med til, at lære Maj bedre, at kende. 

"Et barn at føde" er en skønherlig roman og jeg kan ikke vente med, at læse de to sidste bind i serien. 
                                                        (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar