tirsdag den 8. december 2015

Morder-Anders og hans venner (samt en uven eller to) Af Jonas Jonasson

                                                                    (Copyright Sascha Jensen/Livet i dukkehuset)

*Reklame*

Morder-Anders og hans venner (samt en uven eller to) - Jonas Jonasson - Forlaget Modtryk - 4/5 stjerner - Eksemplar fra forlaget 

Jonas Jonasson er tilbage med endnu en skønherlig bog med finurlig sprog og småtossede personligheder.
 
"Johanna Kjellander forlader prædikestolen for evigt, mens sogne­børnene kaster salmebøger efter hende. Nå, men hendes erhvervsvalg var alligevel aldrig noget valg. Hendes far, en inkarneret modstander af kvindelige præster, tvang hende ind i præsteriet.
 Per Persson lever et tarveligt liv, efter at hans farfar formøblede den formue, som rettelig burde have været hans. Farfaren døde ludfattig, sparket ihjel af sin sidste hest, og Per er nu en usselt betalt receptionist på et af Sveriges allerbedrøveligste hoteller.
 Præsten og receptionisten møder tilfældigt hinanden på en parkbænk, og snart krydser en lige så farlig som naiv mand deres vej. Han hedder Johan Andersson, men inden længe kender hele Sverige ham som Morder-Anders.
 Trioen danner en uhellig alliance og kaster sig ud i erhvervsvirksomheder med meget mådelig moralsk beskaffenhed. Alt havde dog kunnet gå, hvis bare ikke en greve, en grevinde og selveste Herren og hans søn havde blandet sig."


Tre vidt forskellige personer slår sig sammen, lidt ved tilfældighedernes spil. Vi møder en falleret præst, en noget så bitter receptionist og en farlig vaneforbryder. Vi befinder os på et hotel i Stockholm, hvor Per arbejder. Her er Morder-Anders og Johanna indlogeret.  En dag dukker Greven op for at betale en "løn" til Morder-Anders, dog kun den halve, det er Per og Johanna, der tager mod pengene. Da de skal aflevere pengene til Anders kræver de en forklaring og før de får set sig om har de gang i en forretning. Som udvikler sig og de tjener en masse penge, Men en dag ser Anders lyset og forretningen går lidt i vasken. Men snart har Johanna udtænkt en ny.

Historien om "Morder-Anders" er en af de bøger, der blev bedre for hver side, jeg vendte i den. Jeg havde lidt svær ved den i starten, jeg havde jo vildt mange forventninger til den. Den skulle jo helst leve op til "Den hundredårige..." og "Analfabeten...-" og helst fra side et. Det gjorde den desværre ikke, men det kom hurtigt og jeg blev mere og mere glad jo længere jeg kom med læsningen.

Jeg kan kun sige at Jonas Jonasson har gjort det igen, han har skrevet en virkelig humoristiske fortælling. Den er skæv og fuldt med de der sætninger, du bare er nød til, at læse en gang til, fordi de simpelthen er så sjove.                                                                            (Copyright Sascha Jensen/Livet i dukkehuset)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar