torsdag den 21. juni 2018

Kold angst af Mads Peder Nordbo


                                                    (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

Eksemplar fra Politikens Forlag - Udgivet 2018 - Krimi - ★★★★★★/6 -  Serie Matthew & Tupaarnaq #2

"Tupaarnaq er vendt tilbage til Nuuk for at hjælpe sin eneste ven, Matthew Cave, med at finde hans halvsøster, Arnaq, som er forsvundet under en weekendtur til den afsides beliggende og forladte by Færingehavn. Blodsporene i et af de faldefærdige huse taler deres tydelige sprog, men det er først, da Arnaqs mor får et opkald fra den skrækslagne og afkræftede Arnaq, at det for alvor står klart for alle, at der er ved at ske en forfærdelig forbrydelse.
Matthews far, Tom, var som ung soldat på Thulebasen en del af et hemmeligt eksperiment, der endte fatalt. Tom blev mistænkt for dobbeltdrab og blev tvunget til at flygte og leve i skjul. I forbindelse med Arnaqs forsvinden vækkes den gamle Thule-sag til live, og det går op for Matthew, at han selv er en brik i et spil, der handler om liv og død, magt og kontrol, og han mærker et støt stigende pres fra både Grønlands politi og det amerikanske militær, der også vil have fat i Tom.
Sideløbende kæmper Matthew i blinde for Arnaqs liv og forsøger samtidig at tale Tupaarnaq til fornuft , så hun ikke gør op med sin egen fortid på en måde, der kan ende med overlagt mord …"

I "Kold angst" stifter vi for alvor bekendtskab med Matthews lillesøster, som han i "Pigen uden hud" fandt ud af findes. Arnaq er vendt tilbage til Grønland efter, at have været på efterskole i Danmark. Hun er begyndt at gå i gymnasiet og har fået besøg af tre venner fra efterskolen. De tager på weekend ude på Færingshavn, en forladt by hvor der ikke sker noget, men de fire venner hygger sig og har det sjovt. En dag hvor Matthew og Tupaarnaq tager ud for, at hilse på de unge mennesker finder de blodspor i et af husene, og det går op for dem og politiet at der er sket noget forfærdigeligt. De unge mennesker er væk. men hvordan, da du kun kan komme væk med båd og sådan en har de ikke haft med, så hvor er de blevet af?

Tilbage i  1990 var Matthew og Arnaqs Far Tom ung soldat på Thulebasen hvor der blev udført hemmelige eksperimenter, hvor det blandt andet gik ud på at sluge en pille så de kunne udholde kulden. En aften går der et eller andet galt og to soldater bliver fundet dræbt. Tom bliver mistænkt for mordene og må herefter leve i skjul. Men hvor i verden befinder han sig? Og hvorfor blev der sendt tre kister hjem til USA hvor af den ene var Toms, hvis han døde den aften?

Jo mere Matthew, Tupaarnaq og politiet finder ud af i sagen om Arnaqs og hendes venners forsvinden jo mere ligner det, at det kan hænge sammen med sagen fra 1990. Så jagten går ind på at opklare hvad der egentlig skete den aften for alle de år siden.

Sideløbende kæmper Tupaarnaq stadig med flere af de problematikker, vi lærte af kende i "Pigen uden hud" og Matthew gør hvad han kan for, at hjælp hende i det omfang hun vil lade ham hjælpe. For ellers kan det muligvis ende med mord.....! 

FOR FANDEN ALTSÅ Mads, du skriver for vildt! Jeg er mere end lykkelig for, at jeg tog hul på dit forfatterskab. Igen skinner det igennem, at du ved hvad du laver og hvor du vil hen med din historie. ALT ER BARE PERFEKT. 

Fortællingen er fantastisk spændende, medrivende og sammenhængende med et totalt vanvittig fedt plot. Mads har skrevet en hæsblæsende, kuldegysende, grusom, barsk krimi, der bare indeholder alt hvad den genre skal. Jeg er imponerenet af den måde Mads får beskrevet personerne, det er så godt skrevet, at du med det samme får en række af billeder til at kører inde i hovedet og du ved lige præcis hvordan de ser ud og hvordan de er som mennesker. 

Jeg vil anbefale bogen til alle krimifans men så sandelig også til alle der endnu har Mads Nordbo's forfatterskab til gode. I kan sagtens læse "Kold angst" først men jeg vil anbefale at I læser "Pigen uden hud" inden. 

                                              (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 






4 kommentarer:

 1. Pigen uden hud elskede jeg, så jeg bliver også nødt til at købe denne, når den holder niveauet <3
  Hjertelig tak for at dele din anmeldelse <3

  SvarSlet
 2. Spændende! Jeg har endnu ikke læst nogle af hans bøger, men da vi skal på ferie inden længe, kunne Mads´ bøger være en god mulighed.

  Ved du, hvor de kan købes? :)


  Hilsen Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er sikker på, at du kan få dem i en hvilken som helst boghandel :)

   God ferie og læsning.

   Slet