søndag den 19. november 2017

Bjørneby af Fredrik Backman

                                                                    (Copyright Sascha Jensen/livet i dukkehuset) 

*Reklame*

Titel: Bjørneby
Forfatter: Fredrik Backman
Forlag: People'sPress
Udgivet: 2017
Eksemplar fra: Forlaget
Genre: Roman
Serie: Bjørneby
Bedømmelse: ★★★★★

"Bjørneby er den første roman ud af to om en lille by med store drømme. Om kærlighed, om at brænde for noget, om mandighed, identitet og længslen efter at få lov til at vise, hvem man egentlig er."

Vi befinder os i udkantssverige, i en meget lille by hvor alle kender alle, eller gør de? En by der er ramt af arbejdsløshed, vold, druk og folk, der flytter fra byen. Vi er helt derude hvor kragerne vender, altså såfremt de gider flyve derud. Det er heller ikke fordi folk ligefrem flytter til byen selvom byen også har noget at byde på. De kan blandt andet byde på et ishockeyhold som har mulighed for at blive juniormester, og netop ishockey er omdrejningspunktet for fortællingen. 

Persongalleriet er stort, men nemt at holde styr på alligevel, da alle har en tilknytning til hinanden og byen. Der er alt fra sportsdirektøren over bartenderen til den homoseksuelle unge ishockeyspiller. Det er en blandende skare af mennesker, der bor i byen men sammenholdet fejler ikke noget som sådan. Først den dag en ung mand ikke kan styre sig og det medfører en tragedie må folkene i byen vælge side. Og det store spørgsmål er nu hvem der tror på hvad og hvordan det har betydning for byen og dens indbygger. 

Fredrik Backmann har begået en roman der er velskrevet, spændende og som tager fat i nogle af de store spørgsmål i livet. "Bjørneby" er fantastisk, fremragende og har virkelig en interessant historie at byde på. Det er historien om en hel by og ikke kun om en person, det er en historie om venskaber, sport, op og nedture, om kulturforskelle, om det gode og onde, om rig og fattig og om så meget mere. 

Fredrik Backman har skrevet en bog, som ved første øjekast og ved første læsning virker anderleders end hans andre bøger. Den er meget mere alvorlig og dramatisk. Men når du så er godt i gang med den eller er færdig med den ligner til dels de andre alligevel, for den humoristiske vinkle som Backman er kendt for kommer også til udtryk i bogen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar