tirsdag den 28. marts 2017

Niksen af Nathan Hill

                                                              (Copyright Sascha Jensen/Livet i dukkehuset)

*Reklame*

Niksen - Nathan Hill - Lindhardt og Ringhof - Udgivet 2017 - Eksemplar fra Forlaget - ★★★★★

En bog om familie, politik, kærlighed og tilgivelse!

Vi møder Samuel da han er 11 år og giver først slip på ham igen da han er 32. Vi springer lidt frem og tilbage i tiden mellem den 11 -årige Samuel og den 32 -årige.
Samuel bliver forladt af sin mor, en mor der langsomt trækker sig fra hans liv og en dag er hun helt væk. Samuel er nu alene med sin far og ingen af dem har kontakt til moren igen. Lige ind til den dag hun dukker op på tv-skærmen. Hun har kastet en sten efter en præsidentkandidat og det er blevet filmet.
Samuel lever en stille og rolig tilværelse som litteraturprofessor og forfatter, og bruger sin fritid på, at spille computerspil.
Han skylder sit forlag en ny bog, men han er gået helt i stå, og har intet på hjertet. Hans forlag får nys om, at "Hippie Terroristen" er hans mor og vil nu have ham til, at skrive en bog om hende. Samuel indvier og han opdager nu en masse hemmeligheder om den mor han ikke kender.   

Nathan Hills debutroman er en tung sag, tung på to måder, den er med sine 751 sider noget af en moppedreng. Men den er også tung på sin litterære facon, der gør den velskrevet og gennemtænkt. Første gang jeg sad med den i hånden tænkte jeg "py-ha kommer jeg nogen siden i gennem den", men på den anden side det tænker jeg tit med meget tykke bøger, og ved I hvad det er intet problem. Når først der er taget hul på bylden, så går det bare der ud af.

Romanen, som udover, at være samfundsrelateret, politisk og historisk, er også en fortælling om bardommens skæbne, livsforståelse, kærlighed og tilgivelse mellem en mor/søn relation. Og alle disse emner berør Nathan Hill med en medrivende følelse af at være til stede i fortællingen. En fortælling, der fik mig til, at grine såvel som græde op til flere gange under læsningen.

"Niksen" er en roman ALLE burde skifte bekendtskab med, den er fantastisk.

                                                          (Copyright Sascha Jensen/Livet i dukkehuset)
  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar