torsdag den 8. december 2016

Bogtyven af Markus Zusak

                                                                                  (Copyright Sascha Jensen/Livet i dukkehuset)

Bogtyven - Markus Zusak - Lindhardt og Ringhof - 5/5 stjerner - Udgivet 1. November 2008

Velkommen til døden som fortæller!

"Når døden fortæller, skal man virkelig lytte" står der på forsiden af bogen, og ja, det skal man, især i denne hvor det fungere rigtig godt, at det er døden, som er fortæller. Vi befinder os i 1939 i Nazityskland og døden har mere travlt end normalt. Hele landet holder vejret og ingen ved hvad der kommer til at ske dagen efter, en væmmelig tid, hvor alle kører på overlevelsen, og håber der ikke sker dem noget.

I romanen møder vi Liesel, som kommer til en lille by, for, at komme i pleje under krigen. Liesel følges med sin bror, men ham får døden hurtig fat i under deres rejse. Da Liesel og damen som følger dem, begraver broren, finder hun en bog, og denne er med til at sætte gang i hendes karriere som bogtyv. Hun kommer frem til den familien hun skal bo hos, og lærer af læse af sin plejefar, men da det var svært, at købe og få lov til, at beholde sine bøger under 2. Verdenskrig, må Liesel stjæle dem og gemme dem, så nazierne ikke får finger i dem.

Det er en svær tid for Liesel, hendes familie, venner og naboer, for krigen truer. I hendes plejefamilie skjuler de en jøde i kælderen, men det kan være svært at holde på den hemmelighed og ikke komme til afslører noget om det.

"Bogtyven" er en fantastisk roman, der fortæller historien om krigen og hvordan det var, at leve i den tid, på en noget anderledes måde end ellers. For det første fordi det er døden, som fortæller, og for det andet, fordi at det er en ung pige vi følger, Jeg har i hvert fald ikke læst noget i samme stil og jeg kan kun anbefale den.
2 kommentarer:

  1. Jeg har ikke læst bogen, men jeg har set filmen, der er baseret på bogen - og den var i hvert fald god :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Filmen er fantastisk og meget tro mod bogen :)

      Slet